A csíkszeredai
Kamilliánus Család
                                                                  Üzenete

XXVIII. évfolyam, 295 szám, 2024 január    - Egyházmegyénk idei jelmondata: Újuljatok meg! (Ef 4, 23-24)


Szent Pál

Szent Pál a Szíriát és Kisázsiát összekötő út mentén fekvő Tarzuszban született Kr. u. 10 körül. Családja Benjamin törzsébe tartozott; ragaszkodtak a zsidó hagyományokhoz. Pál tudatosan a zsidóság szigorú irányzatához, a farizeizmushoz csatlakozott, és sok kortársánál buzgóbban ragaszkodott hozzá. Jól beszélt ugyanakkor görögül, ismerte a hellén műveltséget és a pogány kultúrákat. A farizeusi hagyományokat Jeruzsálemben sajátította el.
            Ki volt jeruzsálemi tanítómestere?                                  Válasz: Gamáliel.

Saul - Pál, a legkisebb az apostolok között – így ír magáról, nem találkozott a földön élő Úr Jézussal, mégis hűséges apostolává lett, mert „látta” Krisztust. Eleinte elkeseredett üldözője volt a fiatal keresztény egyháznak, és részt vett István, első vértanú megölésében is.
A feltámadt Jézus megjelenésével hirtelen fordulat, „pálfordulás” következett be életében. Jézus kinyilatkoztatta neki a keresztény hit igazságait, és kijelölte különleges szerepét a pogányok térítésében. Ettől kezdve (36 körül) egész életét Krisztus szolgálatára szentelte.
            Hol következett be a megtérése?                                     Válasz: A damaszkuszi úton.

A levelei és az Apostolok Cselekedetei az Apostol személyéről igen megragadó képet festenek. Pál szenvedélyes, tüzes lélek volt, aki minden hátsó gondolat nélkül ragaszkodott eszményéhez. Számára az Isten volt minden, és feltétlen hűséggel ragaszkodott hozzá, előbb üldözve azokat, akiket eretnekeknek tartott, aztán Krisztust prédikálva, amikor megtudta, hogy egyedül benne van az üdvösség. Ez a feltétel nélküli buzgóság tökéletes önmegtagadó életben nyilvánult meg. Krisztust szolgálta, akit szeretett. Munka, fáradság, szenvedés, nélkülözés, halálveszedelem nem számított előtte, ha úgy érezte, hogy feladatát teljesítenie kell. Semmi sem tudta elválasztani Isten és Krisztus szeretetétől.
            Hány levelet írt Szent Pál a keresztényekhez?                  Válasz: Tizennégyet.

Szent Pál erkölcsre, szeretetre, a szeretet vallására nevel. A Szeretet himnusza talán a legkiemelkedőbb tanítása, ami egyben bátorítás, vigasztalás, remény is. A korinthusi gyülekezetnek írja, amely egy földszoroson helyezkedett el, fontos közlekedési és kereskedelmi csomópontnak számított. Nagyvárosi jelleg uralkodott fejlett kultúrával, ugyanakkor rossz erkölcsiséggel. Óvatos, tapintatos megfeddése volt ez a gyülekezetnek. Leginkább a lelki ajándékokról ír, azon belül is egy adott lelki ajándékról, a nyelveken szólásról, mert a kérdés gyökere az ezzel való öncélú kérkedés és büszkélkedés volt. Ezt helyre kellett tennie, mert ez nem Istentől való ajándék volt.
            Hol találjuk a levelet a szentírásban?                             Válasz: 1 Kor 13.

Térítő útjai során nemcsak kivette részét a szűkölködésből, de hozzá is szokott az apostoli munka során az apostoli szenvedéshez, üldöztetéshez. A Néró császár uralkodása alatt kezdődött keresztényüldözés során 64-ben újra elfogták, s fogsága 67. június 29-én történt lefejezésével végződött. A legenda szerint a hóhér pallosa alól feje elgurult, hármat pattant, s földet érése helyein három forrás fakadt, amit az olaszok Trefontane-nak neveznek. Sírja helyén Nagy Konstantin császár alatt hatalmas bazilika épült.
            Mi a neve ennek a bazilikának?                                      Válasz: Falakon kívüli Szent Pál.
Az erdélyi Főegyházmegyei Pasztorális Bizottság közzé tette a 2024-es év jelmondatát:
IMÁVAL MEGÚJULÓ KÖZÖSSÉG ÉVE 2024
„Az embereknek kell megjavulniuk, hogy jóra forduljanak az idők” Márton Áron
Az év jelmondata: „Újuljatok meg!” (Ef 4, 23-24).
"Újuljatok meg gondolkodástok szellemében, s öltsétek magatokra az új embert, aki az Isten szerint igazságosságban és az igazság szentségében alkotott teremtmény."

Imádság megújulásért

Mindenható, irgalmas Istenünk!
Szerető Mennyei Atyánk!
Neked ajánljuk egyházmegyénket,
egyházközségünket, saját személyes életünket!
Kérünk, küldd el a szeretet,
az imádság és az egység Lelkét,
hogy egyre jobban megismerjük
szent Fiadat, Jézus Krisztust,
mint Üdvözítőnket és Megváltónkat,
és egyre jobban szeressünk Téged.
Adj nekünk reményt és vágyakozást a megújulásra,
hogy közösségben közelebb kerüljünk Hozzád,
és hűségesen teljesítsük akaratodat.
Szűz Mária, Édesanyánk! Imádkozzál érettünk,
és vezess minket egyre közelebb
szeretett Fiadhoz, Jézus Krisztushoz! Ámen.

Angyalkodás
            A járvány időszaka sok tevékenységet felfüggesztett, sok nem is indult újra többé. Ilyen lett a kórházi „Angyalkodás” december 23-án, ami 200-el kezdődően lakault ki, de ami nem szűnt meg a nyugdíjazásommal. Megszűnt viszont a coviddal.
            Azt mondjuk, hogy ha a Jó Isten becsuk egy kaput előttünk, a Szűzanya kinyit egy ablakot. Hála a bátor jótevőnknek, nem maradt el az Angyalkodás, mert a „gondviselő” megosztotta javait, így felkereshettem tizenegy családot, felidézve bennük a régi szép emlékeket, amikor együtt „kamilliánuskodhattunk” Karácsonykor. Hála Istennek még működik köztünk a régi szép hagyományunk, a kéz, kezet mos szokása, az egymást segítés nemes gesztusa, a pénz nélküli ajándékozásé. Azt is szoktuk mondani Szent Benedek szerint, hogy”imádkozzál és dolgozzál”, ami a mi esetünkben a munkát változtatja imádsággá, amit felajánlunk valakiért, akin éppen segítünk.

Híreink:
*  December 22-én felavattuk Csíkszereda felújított 550 m-es „Ligat” felüljáróját.
* Január 14-én két kamilliánusunkat köszönthettük a legidősebbet, Angelo Brusco atyát és a legfiatalabbat, Brugger Sándorkát. Mindketten hét évesek, csak 80 év különbséggel.
*  Január 16: Ötven éves barátságért adtunk hálát a Mindenható Istennek Zsigmond Enikő geológusnővel.
* A római Szenátus karácsonyi hangversenye a Madama palotából, veronai Aréna zenekarral és kórussal: https://www.youtube.com/watch?v=q3F2e2_0Ovc  
*Andriskánk a Szentestét Nagyenyeden töltötte, ahol kántorként szolgált az év folyamán, majd Szovátán házszentelni járt az ottani plébánossal, a vakáció végén meglátogatott otthonomban az édesanyjával.


Szeretettel, Bakó Mária Hajnalka, RO – 530 194 Csíkszereda, Hunyadi János, 45/A/27, Tel: 0040 721 088 154 / e-mail:  kamillianus@gmail.roArchívum: http://www.kamill.romkat.ro/ (mag) www.camillo.romkat.ro (it)


<< 2024 februári ÜZENET

2023 decemberi ÜZENET > >


A csíkszeredai Kamilliánus Család Üzenete

Il Messaggio della Famiglia Camilliana di Csíkszereda