A csíkszeredai
Kamilliánus Család
                                                                  Üzenete

XXVIII. évfoly., 300 szám, 2024 június- Egyházmegyénk idei jelmondata: Újuljatok meg! (Ef 4, 23-24)


Keresztelő Szent János

Az Egyház Jézuson és Szűz Márián kívül csak Keresztelő Szent Jánosnak ünnepli meg a test szerint való születése napját. A két magzatgyermek, Jézus és János, Mária rokonánál, Erzsébetnél tett látogatásakor találkozik első ízben, amikor János az édesanyja szíve alatt felujjongott örömében Mária köszöntésére (Lk 1,41). Édesapja Zakariás, aki megnémul a fia születéséig, mivel kételkedett Gabriel arkangyal hírhozó szavában, miszerint az addig magtalan felesége idős korában fiút fog szülni neki..
            Hol született Keresztelő Szent János?                             Válasz: Ain Karimban.

A továbbiakban, egészen felnőtt korukig nem kapunk híradást kettőjük találkozásáról a Szentírásban. Felnővén, aszketikus életre adta magát. A Jordán menti pusztában, majd isteni parancsra prédikálni kezdett, bűnbánatot hirdetett, és aki megvallotta bűnét, azt megkeresztelte, azaz megmártotta a Jordán vizében. Innen van görög neve, Baptisztész, azaz „megmerítő”. Teveszőr ruhát viselt, sáska és vadméz volt az eledele. Sokan úgy vélték, ő a Messiás, de azt hirdette, hogy utána jön az, aki már Szentlélekkel fog keresztelni, és akinek ő saruszíját megoldani se méltó, Ő csak előkészíti Jézus eljövetelét.
            Keresztelő Szent János hol keresztelte meg Jézust?          Válasz: A Jordán folyóban.

János igazi próféta volt, az utolsó és a legnagyobb a próféták közül. Az Úr Jézus, korának legnagyobb embereként említette Keresztelő Jánost. Így nyilatkozik róla: „Bizony mondom nektek: asszonyok szülöttei között nem támadt nagyobb Keresztelő Jánosnál….” (Mt 11,11)
A János-evangélium Betániát (1,28), később a Szalim közelében lévő Ainont (Jn 3,23) nevezi meg János működési helyéül. A Keresztelő a nép minden tagját és osztályát, még vezető köreit is, kivétel nélkül megtérésre szólította fel. Szigorú erkölcsi értékítélete miatt összetűzésbe kerül a helytartóval, aki börtönbe vetette, majd kivégeztette, noha felnézett rá.
            Ki volt ez a helytartó?                                                    Válasz: Heródes Antipász.

A börtönben lévő Keresztelő és az Úr Jézus között fontos korszakváltó üzenet zajlik le mindkettőjük küldetéséről: „Amikor János a börtönben hallott Krisztus tetteiről, elküldte (két) tanítványát ezzel a kérdéssel: „Te vagy-e az, akinek el kell jönnie, vagy mást várjunk?” Jézus így válaszolt: „Menjetek, jelentsétek Jánosnak, amit hallotok és láttok: vakok látnak, sánták járnak, leprások megtisztulnak, süketek hallanak, halottak föltámadnak, a szegények pedig hallgatják az evangélium hirdetését. (Mt 11,2-5). A Keresztelő Szent János születése napjához egy fontos naptári forduló is kötődik.
            Mikor ünnepli Egyházunk a születésnapját?                    Válasz: Június 24-én.

A 4. század közepén Keresztelő János maradványait Szebasztéba (Szamaria) vitték, és ott templomot szenteltek tiszteletére. Ő a takácsok, szabók, vargák, szűcsök, pásztorok, vendéglősök védőszentje. Jelképei: Isten báránya, pásztorbot, keresztfa zászlóval, tál levágott fejével, liliom.
Melyik az Egyház legtekintélyesebb temploma?              Válasz: Rómában a Lateráni Keresztelő Szent János bazilika.

Az Úrangyala üzenete: Az Úr Jézus élete kezdődik el bennünk minden alkalommal
amikor komolyan kérjük Istentől…
70 éves kortárs találkozónk
            Június 2-án , vasárnap a csíksomlyói plébániatemplomba mentünk szentmisére, mindnyájan, aki hajdanán együtt voltunk elsőáldozók, kibővülve azon személyekkel, akik azóta szomszédjaink lettek az egyházközségben. Kegyelmi napunk volt, a szentmise még ünnepélyesebb, felemelőbb volt, mint szokott, a zenekar mennyei hangulatot varázsolt mindenki számára, az ünneplőkre úgy, mint a vendégekre. Köszöntők hangzottak el, könnytől csillogó szemmel néztünk egymásra, amiért Isten kegyelméből megérhettük ezt a korszakforduló évtizedet. Azokra is gondoltunk, akik nem lehettek közöttünk, mert már haza érkeztek az örök hazába, vagy akik betegség miatt nem jöhettek el.
            Szentmise után a helyi Várdomb panzióban ebédeltünk, az immár harminc év alatt kialakult hagyomány szerint, ahol csendesen elbeszélgettünk az asztal mellett. Plébánosunk is meglátogatott. Sok kedves, közös emlék került elő, amit felelevenítettünk és örömmel nyugtáztunk magunknak. Volt, amire a kortársak emlékeztek, így újból élővé vált a últ. Hálatelt szívvel köszöntünk el egymástól.

Magyarországi látogatások:
Június 5-én érkezem Budapestre. Egy nappal hamarabb kellett mennem a vonat kései érkezése miatt, így lehetőség nyílt néhány nevezetes látnivaló felkeresésére, mint:
A budai várban megnézhettük azt a kiállítást, amelyet a török időkben lefejezett szobrokról állítottak ki. A szobrok ásatások során kerültek elő, a levágott fejekkel együtt: https://varmuzeum.hu/
Martonvásár a Brunszvik kastélyról híres, ahol Beethoven is megfordult sok más neves emberrel együtt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Brunszvik-kast%C3%A9ly
Velencei tónál felkerestük történész barátom házát: https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=velencei+hegys%C3%A9g+kil%C3%A1t%C3%B3#vhid=/g/11f5bxy8yj&vssid=lcl&ip=1&lpg=
Vörösmarty Mihály (nevem alkotója) emlékházánál: https://vorosmartyemlekhaz.hu/

Simon András grafikusművész temetése
            Magyarországi utam indoka a „Drága Testvér”, Simon András grafikusművész temetése volt, június 7-én, Jézus Szíve ünnepén. Ünnepre hívott a Család, lelki ünnepre, a célba érkezés beteljesülés ünnepére, ami méltó volt hozzá és művészetéhez, az egy vonallal való világviszonylatban egyedülálló kifejezésmódhoz, a hozzá írott gondolatokhoz, versekhez, Istenre hangoló tájékoztatáshoz.
Lelki üdvéért a szentmisét a budapesti Szent István bazilikában mutatták be, amely zsúfolásig megtelt az őt tisztelő és szeretőkkel. Hamvainak temetése a Fiumei úti sírkert új művésztelepén történt meg, mélasággal, nagyrabecsüléssel egy hatalmas platánfa árnyékában.
          András a szív embere volt. Vajon hány szívet rajzolt tele Istentől kapott kegyelmi ajándékaival?
Hosszú utat tettünk meg drága-testvéri kapcsolatban, amiért mindketten hálát adtunk Istennek.
https://szemlelek.net/simonandras-unnep/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3NNsRfVcniatWl-FHJw0KfBstzOuZ_IslwfBjVzaTlatThYopv1ddvkw8_aem_ZmFrZWR1bW15MTZieXRlcw + videók

Ballagás Gyulafehérváron – Máthé András
            A 2023 májusában Rómában megrendezett VKCs naggyűlésén, a mindenki kedvence, Máthé András elballagott a gyulafehérvári kántoriskolából, a GMGK teológiai középiskolából.
            Az ünnepségre június 8-án, a temetés másnapján került sor. Éjszaka visszajöttem vonattal Déváig, onnan a szórványvidékről érkező plébános a szüleivel elvitt az iskoláig, ahol az ünnepség zajlott. Szülők, rokonok, barátok, tanárok és elöljáróságok társaságában igazi családi körben. Szentmisét a székesegyházban hallgattunk, majd ebéd után a Dr. Jakubinyi György ny. érsek úr vendégei voltunk. Felejthetetlen délutánt töltöttünk együtt jóságban, kedvességben, vidámságban, és megköszönhettem az érsek úrnak mindazt, amit András bérmafiamért és értem is tett az életben.

Híreink:
* Tamás József ny. püspök úr elvállalta a készülő szentségimádás könyvemhez megírni az ajánlást.
* Július 24-27 között sor kerül az idei lelkigyakorlatra a ministránsokkal Csomortánban. 


Szeretettel, Bakó Mária Hajnalka, RO – 530 194 Csíkszereda, Hunyadi János, 45/A/27, Tel: 0040 721 088 154 / e-mail:  kamillianus@gmail.roArchívum: http://www.kamill.romkat.ro/ (mag) www.camillo.romkat.ro (it)


<< 2024 júliusi ÜZENET

2024 májusi ÜZENET > >


A csíkszeredai Kamilliánus Család Üzenete

Il Messaggio della Famiglia Camilliana di Csíkszereda