A csíkszeredai
Kamilliánus Család
                                                                  Üzenete

XXVIII. évfoly., 299 szám, 2024 május- Egyházmegyénk idei jelmondata: Újuljatok meg! (Ef 4, 23-24)


Szent Fülöp apostol

Jézus tanítványainak, a tizenkét apostolnak egyike. Keresztelő Szent János tanítványa volt, meghívása előtt, azonban, Andrástól értesülve a messiási remények megvalósulásáról, azonnal felébredt benne a Jézushoz való csatlakozás vágya. Jézust, hívására, felnőtt-férfi kora ellenére azonnal követte, pedig egy hagyomány szerint feleségét és három lányát kellett otthon hagynia. Pár nap múlva barátját Nathanaelt (Bertalant) is Krisztushoz vezette.
Az evangéliumból Fülöpről higgadt és ésszerűen gondolkodó férfiú képe bontakozik ki. Gyors volt és szolgálatkész. Jézus felszólítására, a „kövess engem”-re, azonnal engedelmeskedett. Ettől a perctől kezdve mindennél és mindenkinél előbbre való volt számára Jézus. Életét ez a hivatás határozta meg, s máris híveket szerzett Jézusnak.            Melyik evangélista említi a legtöbbször?                   Válasz: Szent János evangélista.

Fülöp szintén abból a helyiségből való halász, a Genezáreti tó mellett, ahonnét Péter és András, János és ifjabb Jakab valók. Neve, a „Filipposz” görög név, melynek jelentése „a lovak szerelmese”. Melyik ez a helyiség?                                  Válasz: Betsaida.

Jézus szűkebb, bizalmasabb környezetéhez tartozott. Az utolsó vacsorán Fülöp, az, aki Jézushoz a legemberibb kívánsággal fordul: „Uram, mutasd meg nekünk az Atyát és ez elég nekünk”. Jézus a Fülöpnek mondottakon át világos választ ad nemcsak a benne kételkedő apostoloknak, de mindannyiunknak is: „Már oly régóta veletek vagyok, és nem ismersz engem, Fülöp? Aki látott engem, látta az Atyát is.”
            Hol található ez az idézet a Szentírásban?                Válasz: A Jn 14,8-9-ben.

Júdeából Frígiába ment apostoli munkája során. Viszont Jézus szenvedéstörténete előtt, a jeruzsálemi bevonulást követően a pogányok, mert szerettek volna Jézussal találkozni, épp Fülöphöz fordultak, aki Andrást kérte meg a közvetítésre, s Jézus szívesen fogadja a nem zsidók csoportját is. Kik lehettek? Miért fordultak éppen Fülöphöz? Kérdés marad…
A Fülöpről szóló történetek apokrif iratokban is fennmaradtak. Két apokrif irat ismeretes Fülöp neve alatt: egy gnosztikus evangélium és egy apostolok cselekedetei.
            Mit jelent az apokrif kifejezés?                                  Válasz: A Jn 14,8-9-ben.

Működéséről és haláláról pontos adataink nincsenek. Bizonyos, hogy hamvait először Frígia fővárosában Hieropoliszban (a mai Pambuk-kalessziben) helyezték örök nyugalomba, innét Konstantinápolyba, majd I. Pelágiusz pápa idejében Rómába vitték. 570-ben, ahol a tizenkét apostol (Santi Apostoli) templomában helyezték el ereklyéit ifjabb Jakab apostoléval együtt.
Színes zománcképe a magyar Szent Korona felső, latin részén, a pánton helyezkedik el.
A posztókereskedők és a kalapkészítők védőszentjeként tisztelik.
            Mikor van az ünnepük?                                              Válasz: Május 3.
„Mammi” 2014

Tíz éve ment el Maria  F. Pircher, a Bolzano/Bozen (Dél Tirol – Észak Olaszország) Szent Raphael Vakok intézetének, a vakok apostolkodásának, valamint Európában az első Világi Kamilliánus Család alapítónője 2014 május 10-én eltávozott közülünk.
Rómában ismertem meg 1997-ben Angelo Brusco Generális atya jóvoltából, amikor egy alkalommal P. Paul Haschek atyával látogatóba jöttek az örök városba. Szoros lelki barátság alakult ki közöttünk, két alkalommal is meglátogattak bennünket Erdélyben, amikor lelkigyakorlatot tartottunk a mozgássérültekkel és világi kamilliánusokkal a Szeltersz völgyében, így belekerültünk a Paul atya könyvébe is, a Kamill él címűbe.
            Számtalanszor lehettem az intézet vendége, részt vehettem hétköznapi és imaéletükben, valamint a Lichtenburg-i lelkigyakorlataikon, elkísérhettem őket a római katakombákba, személyes barátságaikba fogadtak, ahol otthon érezhettem magam éveken át. Hálával gondolok jóságukra.
            Utolsó együttlétünk is a lelkigyakorlat volt, amikor sokat beszélgettünk a „hogyan továbbról”. Érezte a vég közeledtét és szerette volna biztonságos kezekbe adni élete nagy megvalósításait, tanácsot, segítséget kérve a folytatásra. Nem tudtam mást mondani neki, mint a kitartást a halálig…
            Másnap hiába vártuk, nem érkezett meg a rá jellemző német pontossággal. Mire megtaláltuk, ő már a mennyei hazába tért. A lelkigyakorlatot befejeztük ég és föld között lebegve, majd a temetésére kimentük szülőhelyére a Tirol-i hegyek közé a templom melletti hajlékba. Földi misszióját testvérei vitték és viszik tovább, Isten segítségével, hűségesen.
            Drága Mammi (így neveztem), hálásan köszönöm szeretetedet, hűségedet, segítségedet!

Első szombati Mária köszöntő Csíksomlyón

            Minden hónap első szombatján Mária köszöntőt tartanak a csíksomlyói kegytemplomban, a magyarság legnagyobb zarándokhelyének szentélyében. Ilyenkor zsúfolásig telik meg a templom, nem is fér be mindenki nyáridőben. Szentmise előtt már érkeznek a zarándokok, imádság fogadja őket a kisbazilikában. Az ünnepélyes szentmisét különleges program folytatja: valamilyen kisközösség, imacsoport rózsafűzért végez, székely ruhába öltözve, majd kikerülést tartanak égő gyertyákkal, amikor a férfiak a vállukon körbehordozzák a feldíszített Mária szobor másolatát a kikerülő hívek tömegével együtt, Máriát köszöntő énekeket énekelve.
            Idén, május első szombatját a „Nagycsaládosok” szervezték. Az öt rózsafüzér tizedhez öt nő öltözött székely ruhába, ki feleség, ki leány a családból, a szentélyben foglaltak helyet a főoltár előtt, ott imádkoztak. A férjek-édesapák a padban maradtak az ima alatt, majd ők vették át a szolgálatot.
            Boldogan láttam, hogy az öt családból négyel szoros lelki-és szolgálat-kapcsolatban vagyunk. B. Magdikánk kamilliánus családtagunk, öt gyermek édesanyja, D. Magdika régi sorstárs a teológiában, népes családdal, B. Mónikáék a „second hand ruha-misszió” oszlopai és az Izsák-Székely család három fia lelkigyakorlatosaim, most az egyik lányuk imádkozott. Kegyelem volt ez az este…
             
Pünkösd

            Az idei Pünkösdszombat újabb kegyelmi kiáradás volt. Készültem rá. Isten kegyelméből rendkívüli vendégeket fogadhattam, a Cseh-Kovács családot, tizenöt éves fiúkkal, aki kicsi lakásom padlásterét foglalta el, otthon érezve magát benne.
            Hála Istennek, részt vehettünk a szent cselekményekben, az idő is kitartott a pünkösdszombati hitvédő (1567 óta) zarándoklat alatt és a konyha is méltó volt az ünnephez. Kegyelmi napok voltak.
            Vendégeimmel szoros baráti-testvéri kapcsolat épült ki, szeretetközösség a szó legnemesebb értelmében, az a „tiszta barátság”, amelyről csak álmodni mer az ember a földi úton botorkálva.
            Istennek legyen hála mindenért és mindenkiért, amivel, és akikkel megajándékozott.


Szeretettel, Bakó Mária Hajnalka, RO – 530 194 Csíkszereda, Hunyadi János, 45/A/27, Tel: 0040 721 088 154 / e-mail:  kamillianus@gmail.roArchívum: http://www.kamill.romkat.ro/ (mag) www.camillo.romkat.ro (it)


<< 2024 júniusi ÜZENET

2024 áprilisi ÜZENET > >


A csíkszeredai Kamilliánus Család Üzenete

Il Messaggio della Famiglia Camilliana di Csíkszereda